Sladkosti bez výčitiek? S týmito rozhodne nezhřešíte

Ak ste po kaloricky náročných Vianociach vstúpili do nového roka s predsavzatím, že na sladké sa ani nepozriete, teraz už iste tušíte, že takýto stav nie je dlhodobo udržateľný. Sladkosti si aj tak dopriať rozhodne môžeme, avšak mali by sme sa zamerať na zdravšie varianty. Ak s chuťami na obľúbený dezert bojujete aj vy, pozrite sa na tipy od odborníkov na pečenie zo Sveta cukrárov, aké alternatívy sú vhodné, keď vás jednoducho "chuť na sladké".

Aj z orieškov a ovocia vykúzlite tortu

Medzi stále obľúbenejšie a zdravé obmeny tradičných dezertov patria rôzne RAW pochúťky. Tie sú väčšinou veľmi jednouché na prípravu a tiež našlapaná množstvom vitamínov, ktoré sa po Vianociach a v období chrípok budú určite hodiť. Pri ich príprave môžete naviac siahnuť po osvedčených pomocníkoch, ako je klasická kruhová forma na pečenie. "Do formy urobíte tenký základ, napríklad z mixu orieškov a datlí, a následne už vrstvíme požadovanú náplň. Na ňu si pripravte ingrediencie, ako je lesné ovocie, banány, nepražené kakao, kokosové mlieko, kešu orechy - podľa toho, čo máte radi. Vybrané suroviny potom stačí len rozmixovať tak, aby vznikla krásne vláčna hustá hmota. Tá sa naleje na spodnú vrstvu, všetko sa nechá v chladničke stuhnúť a je hotovo", radí Michal Kubíček, majiteľ portálu Svet cukrárov. Okrem okrúhle tortovej formy si s prípravou môžete aj viac vyhrať a drahej polovičke vytvoriť tortu v tvare srdca alebo urobiť mini raw tortičky, keď si na pomoc vezmete formu na muffiny.

svetcukrarov banner

Pečte bez bielej múky

Ak sa túžite zahryznúť do dezertu klasického strihu, skúste i napriek tomu siahnuť po iných surovinách ako obvykle, aby ste nemali výčitky svedomia len pri pohľade na zloženie. Takúto alternatívu môže predstavovať mrkvový koláč, muffiny alebo trendy cake pops, u ktorých zužitkujete orechy alebo celozrnnú múku. Pri ich príprave sa budú hodiť špeciálne kliešte či silikónová forma. Zabudnúť nesmieme ani na špajle (recept na mrkvovej cake pops nájdete na konci tlačovej správy). Ak si chcete odpustiť v ďalšej porcii sladkého potešenia lepok, nahradiť ho môžete bezlepkovým predpripraveným mixom, s ktorým sa vám pečenia zaručene podarí.

Ak nedáte ani ranu bez čokolády, vyberte si tú kvalitnú vysokopercentný a doprajte si napríklad brownies z fazule, cesto na obľúbenú bábovku k popoludňajšej káve zasa vylepšíte vďaka roztlačeným banánom - tie ju príjemne osladí a vláčnosť jej dodá do cesta primiešaný biely jogurt. Cukrovaní hotového dezertu takzvane "na efekt" si môžete pre tentokrát odpustiť. Vyberte si radšej formu so zaujímavým reliéfom, deti potom iste poteší výsledok pečenia vo forme medvedíkov "Brumíkov".

Uľahčite si to

Pokiaľ na veľké prípravy a pečenia nemáte čas, vystačíte si aj s niekoľkými ingredienciami. Skvelú dezertný penu vytvoríte z exotického avokáda, ktoré v robote rozmixujete spoločne s banánom a kakaom. Doplniť môžete o ľubovoľné ďalšie suroviny, ako sú maliny, vanilkový struk, prípadne kokosové či iné rastlinné mlieko. Vznikne vláčna hmota, ktorú stačí už len navrstviť do pohárov a ozdobiť orieškami, kokosom či ovocím. "Okrem krému z avokáda sa do pohára hodí aj krém z ricotty a tvarohu alebo kyslej smotany a jogurtu, kombináciám sa medze rozhodne nekladú. Takto našľahaný mliečny krém potom možno v jednotlivých krokoch vrstvenie do pohára doplniť o ovocie, prípadne granolového, aby to pekne Křupala. Popularitu si v poslednej dobe získal aj tzv. Chia alebo tapioka puding", dodáva Kubíček. Príprava týchto dezertov nie je nijako zložitá a výsledok rozhodne stojí za to. Ak chystáte väčšiu party a chceli by ste takými dezerty pohostiť väčší počet ľudí, ale chýba vám potrebné poháre, skvele zužitkujete zákuskový poháriky, v ktorých tieto elegantné dezerty krásne vyniknú.

svetcukrarov banner

Recept na mrkvový cake pops

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky pšeničnej múky
  • 1 hrnček celozrnnej múky
  • 3 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
  • ¾ hrnčeka rastlinného oleja
  • ½ hrnčeka medu
  • ½ hrnčeka cmaru
  • ½ hrnčeka kyslej smotany
  • 1 čajová lyžička škorice
  • ¼ lyžičky muškátového orieška
  • ½ lyžičky zázvoru
  • 4 vajcia
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ hrnčeka masla
  • 100 g mascarpone
  • 100 g tvarohu
  • ½ hrnčeka medu
  • Čokoláda s vysokým obsahom kakaovej hmoty
  • Strúhaný kokos, orechy, prípadne ozdobná srdiečka
  • Kliešte na cakepops, špajle
  • Olej v spreji

Postup:

Predhrejte rúru na 180 ° C, pripravte si plech o rozmere 9x13 cm a vystriekajte formu olejom v spreji. Vo veľkej mise zmiešajte med, škoricu, nastrúhaný muškátový oriešok a zázvor. Následne prilejte rastlinný olej a kyslú smotanu a ručné mixérom zašľahajte. Potom pridajte vanilkový extrakt a vajcia, opäť zašľahajte.

V druhej mise zmiešajte suché ingrediencie, teda obe druhy múky, prášok do pečiva, sódu a soľ. Potom po častiach primiešavajte postupne suché suroviny a cmar k už vyšľahaným tekutým ingredienciám. Striedajte suché ingrediencie a cmar tak, aby ste skončili suchými ingredienciami. Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a nalejte cesto na pripravený plech. Pečte zhruba 50 minút alebo len čo je cesto hotové, overte špajlí. Cesto po upečení nechajte kompletne vychladnúť.

Ďalej zmiešajte maslo, tvaroh a mascarpone a vyšľahajte dohladka. Dosladiť môžete medom, ale možno aj vynechať. Upečený korpus rozlámejte na kúsky a primiešajte vyšľahaný krém. Ručne zapracujte. Vezmite si kliešte na cake pops a vytvorte s ich pomocou z cesta požadované tvary, ktoré zadovážite špajlí. Akonáhle ste hotoví, rozpustite si čokoládu a jednotlivé tortová lízanky namočte a ozdobte podľa chuti orechmi či strúhaným kokosom. Pri príležitosti blížiaceho sa sviatku sv. Valentína môžete použiť aj ozdobná srdiečka. Nechajte zatuhnúť a môžete podávať.

svetcukrarov banner